FORMACIÓ DEL BON/A CICLISTA


Amb l'equip tècnic d'INNOVIT realitzem diferenst càpsules formatives i tallers per a tots i totes les ciclistes.
Estigueu atents/es a les XXSS o demana'ns informació a través del correu o formulari que trobareu a l'apartat de contacte.

 

També ens trobareu al cicle formatiu de grau mig de Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure (GMNTLL) de l'INS Antoni Pous, on formem a futurs guies de mitja i baixa muntanya en els Mòduls Professionals: Organització d'itineraris, guia en bicicleta i guia de muntanya baixa i mitjana.

 

Recordeu que per ser un/a bon/a ciclista no només has de saber anar amb bici, entrenar molt i arribar sempre el primer/a...
Cal que sàpigues com funciona la teva companya d'aventures de dues rodes i que li puguis fer un bon ajustament, reglatge, manteniment, etc.
A continuació trobaràs alguns consells pràctics que segur que t'ajudaran!

MANTENIMENT DE LA BICICLETA


El manteniment de la bicicleta amb una bona neteja i una bona lubricació de manera efectiva i regular afavorirà el millor funcionament dels mecanismes de transmissió, allargarà la vida útil d’aquests i evitarà reparacions. Per tant, realitzant un seguit d’accions abans i després de les sortides podrem mantenir la bicicleta en perfecte estat.

ABANS DE CADA SORTIDA

 1.   Revisió de la pressió dels pneumàtics (2.0) i estat exterior.

 

2.   Comprovació de les palanques de tancament ràpid (QR - 9mm) o d'eix passant (12-15mm) que estiguin tancades correctament.

 

3.   Ajustament dels frens: Comprovació dels frens. Posició de les pastilles. Sincronisme del braç del fre. Tensió de les manetes. Comprovació que la pastilla no toqui a la llanta o al disc.

 

4.   Lubrificació de la cadena amb oli/cera.

 

5.   Sincronisme del canvi i del desviador: Posar plat mitjà i passar per tots els pinyons. Posar pinyó del mig i passar pels dos/tres plats.  En cas d'un sol plat, utilitzar tots els pinyons.

 

6.   Ajustament de la direcció: Accionar  el  fre  de   davant,  i  balancejar  la  bicicleta  endavant  i endarrere per observar que no hi hagi joc de la direcció.

DESPRÉS DE CADA SORTIDA

1.   Rentat de la bicicleta: 

- Desengreixant per la cadena, pinyons i plats. 

- Neteja amb mànega sense molta pressió.

- També es pot utilitzar aigua, sabó i una esponja.

- Eixugar la bicicleta amb un drap.

 

2. Lubrificar la bicicleta: 

- La Cadena. 

- Molles del canvi de davant i de darrere.

- Cables de canvi i/o fre (en cas que sigui de cable).

- Forquilla.

- Rodaments.

 

3. Guardar la bicicleta:
- Guardar-la en el pinyó i plat petit per destensionar el cable.
- Seca i ben lubricada en un espai sense gaire humitat.

Així ja tindrem la bicicleta a punt per a cada sortida!


AJUST I REGLATGE DE LA BICICLETA (ràpida)


ALÇADA DEL SEIENT

Assegut sobre el seient de la bicicleta, col·loquem el taló sobre el pedal quan aquest està en la seva posició més baixa (perpendicular a terra).  En aquesta  posició,  la  cama  hauria  de  quedar  completament  estirada  sense  que  el maluc hagi de desplaçar-se per aconseguir-ho. D’aquesta manera, quan situem el peu  en  la  posició  correcta,  aconseguirem  pedalar  amb  la  cama  gairebé  del  tot estirada formant un angle de 150-160 graus.

INCLINACIÓ I DISTANCIA MANTES DE FRE

Les manetes han de quedar formant un angle de 45º de manera que dits, canell i colze quedin alineats. En les manetes de fre bones es pot regular la seva distància respecte al puny, de persones amb mans  petites  puguin  arribar  a  elles  més  còmodament  i  per  tant,  frenar  amb eficàcia.

POSICIÓ DEL SEIENT

Aquest  anirà  horitzontal  al  terra  per  evitar  una  posició incòmoda.  També,  col·locarem  el  retrocés  del  seient  evitant  que  la  projecció vertical de la ròtula superi l’eix del pedal   quan  la biela del eix dels pedals està totalment horitzontal.

ALÇADA MANILLAR

Es pot modificar la posició de conducció (més còmoda o més agressiva) a partir de l’alçada i la inclinació del manillar. Tens l’opció d’afegir anells a la direcció per aixecar la potència, o pots fer servir potències curtes o amb major inclinació i també pots fer servir manillar de doble alçada que et permetran aixecar la posició de conducció, així com jugar amb els º positius o negatius de la potència.


TALLATGE DE LA BICICLETA


Existeixen diferent formules per determinar la talla del quadre correcte. Una de les més utilitzades i fàcil  de realitzar és:  descalçat i   recolzat a la paret, mesura la llargada de la teva cama. Des del perineu (entrecuix) fins al terra. Multiplica aquesta mesura per 0,61 i tindràs la teva talla en cm.

 

D’altra  banda,  podem  orientar-nos  amb  uns  valors  de  referència  en  funció  de l’alçada o amb les recomanacions del botiguer per tal d’escollir la talla de la nostra bicicleta .


ALÇADA SEIENT


Encara que els consells que et donem a continuació són orientatius són un bon camí a seguir per totes aquelles persones que no tenen ni la més remota idea de com calcular l'altura del seient de la seva bicicleta.

 

El primer que has de fer es mesurar-te en centímetres l'entrecuix amb el calçat específic de bicicleta. La dada que obtinguis has guardar-la amb cura ja que sortirà l'altura definitiva.

 

Per mesurar l'entrecuix es suficient amb col·locar-te totalment alçat i amb les cames tancades davant d'una paret i mesurar la distància que hi ha entre el terra i el teu entrecuix just en el punt on tindries el suport del seient de la teva bicicleta. Si tens dificultats per trobar la referència, pots utilitzar el llom d'un llibre col·locat just per sota dels teus genitals.

Un cop tinguis els centímetres del teu entrecuix multiplicaràs el valor per un coeficient corrector d'0,885 i el Resultat obtingut serà l'altura a la qual hauràs de col·locar el seient.

 

Exemple: si el teu entrecuix presenta una mesura de 80 cm i el multipliques pel coeficient d'0,885 obtindràs un resultat i per tant una alçada aproximada del teu seient de 70,8 cm.

 

Per mesurar l'alçada a la qual estigui col·locat el seient hem de calcular la distància des del centre de l'eix del seient fins al centre de l'eix de pedalier (bieles). És molt important tenir clar els punts de mesurament per no fer cap animalada.

 

Amb la correcte alçada del seient de la bicicleta, a més d'obtenir importants millores en el rendiment, també EVITEM LESIONS!


LA PEDALADA


Fase 1 d'empenta (1 - 5)

És la primera fase perquè partint d'aturada és la que ens dóna l'empenta suficient per agafar l'equilibri i començar el pedaleig. És el moment de major potència de pedalada i on intervenen els músculs més forts de la cama.

 

Fase 2 de tracció (5 - 7)

A mesura que el peu es troba en el punt més baix de la pedalada, la cama s'estira per començar a recollir-se de nou. (Punt mort)

 

Fase 3 d'elevació (7 - 11)

En aquesta fase és on es diferencia un pedaleig eficient de un altre que no ho és. Just quan el peu comença a pujar de nou per la part posterior no ens hem de deixar portar per l'empenta del pedal contrari, sinó estirar-lo per compençar l'esforç. (només amb cales)

 

Fase 4 d'endavant (11 - 1)

Aquí finalitza un cicle de pedaleig quan s'acaba de recollir el pedal de la part posterior i comencem novament a empènyer cap a endavant. (Punt mort)


FOLLOW US!


SEGUEIX-NOS!



© ALL RIGHTS RESERVED INNOVIT 2019 - 2024
® Registered brands: PYRMON Take me to the wild & INNOVIT Dreams are not enough

Carrer Barcelona, 31. Taradell 08552. Barcelona. Catalunya


Roger Tuneu Crous

hello@innovitsport.com

CAT / ESP / EN (+34) 649 18 71 48